Sunderby folkhögskola logotyp
Öppna meny

Ikon för utbildning

Naturvetenskapligt basår – vårtermin

Naturvetenskapligt basår

På naturvetenskapligt basår läser du in särskild behörighet i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik i mindre grupp. Undervisningen varvar teoretiska föreläsningar, praktiska moment, laborationer och studiebesök.

Upplägg

Naturvetenskapligt basår – vårtermin är en kurs på en termin där du som redan har viss behörighet har möjlighet att färdigställa din behörighet. Undervisningen varvar teoretiska föreläsningar, praktiska moment, laborationer och studiebesök.

Under vårterminen läser du:

  • Fysik 2
  • Kemi 2
  • Biologi 2
  • Matematik 4

Vi individanpassar varje deltagares studieplan, vilket innebär att det finns möjlighet att enbart läsa en del av ämnena, exempelvis om man redan har behörighet i vissa av ovanstående ämnen eller om den inte behövs för den vidareutbildning man siktat in sig på.

Studierna sker på plats på Sunderby folkhögskola med lärarledda lektioner i klassrum, och bedrivs på heltid (100 % studietakt) och har ett högt tempo, för att hinna med alla ämnen på ett läsår. Därmed förutsätter det att du har förmåga att planera dina studier och ansvara för ditt lärande. Vi erbjuder också särskilda lektionspass som du kan boka för att arbeta med läxor eller få extrahjälp med uppgifter och laborationer.

Förkunskaper

För att läsa Naturvetenskapligt basår krävs avgångsbetyg/slutbetyg/gymnasieexamen och godkänt betyg i minst två av fyra ämnen:

  • Fysik 1a
  • Kemi 1
  • Biologi 1
  • Matematik 3b/c

Har du inte godkänt i alla ämnen som krävs?

Du kan söka till naturvetenskapligt basår om du har godkänt betyg i två av ämnena ovan.

Exempel – Du har godkänt betyg i matematik 3c och kemi 1 men inte godkänt i fysik 1 och biologi 1. Då kan du läsa matematik 4 och kemi 2. Men för att läsa fysik 2 och biologi 2 behöver du först klara av fysik 1 och biologi 1. Du börjar alltså på den nivå du befinner dig på vid studiestart och arbetar dig upp tillsammans med oss.

Ett annat alternativ är att ansöka till Allmän kurs på folkhögskola eller Vuxenutbildningen för att läsa in behörighet.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning kan du ansöka till exempelvis läkarprogrammet, ingenjörsprogrammen och andra naturvetenskapliga utbildningar.

Folkbildning

Att studera på en folkhögskola innebär att du är här för att lära och utvecklas tillsammans med andra, där allas erfarenheter och kunskap tas till vara.

Stort fokus läggs därför på samarbete genom samtal och diskussioner i mindre grupper, du har även stor möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna.

Deltagarna har även möjlighet att ingå i Deltagarrådet som tillsammans jobbar för deltagarnas bästa samt medverkar i planeringen av olika aktiviteter på folkhögskolan.

På folkhögskolan används därför begreppet ”deltagare” i stället för ”elev” för att synliggöra att du är här för att delta i ett gemensamt lärande på eget ansvar.